Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


M3 ellen az M3 - Összevetettük: BMW M3 és Metró M3

2008.01.25

Igazi csemege, egy élő legenda legfrissebb kiadása járt nálunk. A lehetséges témák után kutatva beugrott, hogy az M3-ról egyeseknek talán az autópálya, másoknak a Bartók Rádió (igaz, abban R is van), vagy éppen a kék Metró ugrik be. Autópályán tesztelni elég komolytalan lenne, egyenesen menni vele x kilométert nem túl izgalmas. Tesztpályán már jártunk vele, kellett valami más terep.

Az a lehetőség, hogy a metró ellen mit tud a gép, mindenkit felcsigázott. Iszonyat idő, csúszós utak. Ilyenkor vesszük magunkra az autót, esernyő és kabát helyett. Pedig ilyen körülmények között jobb a tömegközlekedés. Vagy mégsem? Á kizárt, hogy az M3-as 420 lóereje ellenére lenyomja pesti névrokonát. Talán, ha a mérés időpontjával úgy trükközünk, hogy kevesen legyenek az utakon? Mindegy, akkor is kizárt!

Kőbánya-Kispest - Újpest Központ

A Köki felé menet
Előre szeretném leszögezni, hogy a mérés hitelessége szinte a nullával egyenlő. A budapesti közlekedés annyira kiszámíthatatlan, hogy akár percenként változhat a forgalom. Nem így a metró, ami akkor is 31 perc alatt teszi meg az útvonalat, ha piros hó esik. Mi 10 óra 49 perckor rajtoltunk el a metró végállomásáról, amikor az emberek többsége már javában robotol. Hogy ki a jobb? Az eredmény minket is meglepett.

Indulás a Kökiről

Gyors pacsi a parkolóban, majd elválnak útjaink tesztpartneremmel. Zsolt nem túl nagy lelkesedéssel vág neki a felfedezőútnak. Nem is értem, mi lehet a probléma. Az orosz M3-as is kiválóan felszerelt modell, remek bőrülésekkel, bazi nagy térrel.

Húzzunk bele!
Én mindenesetre bevágom magam az autóba és megadom az alaphangot a START gombbal. A V8-as vas (nem szerény) hangjával kérkedve adok egy apró gázfröccsöt, csak úgy a miheztartás végett, majd mint a villám indulok utamra. Ja, kb. gyök kettővel, a környéken folyó munkálatok miatt.

Szerencsére ez a kisebb fennakadás nem befolyásol semmit, mindössze 2 perccel az indulás után a Határ úton vagyok. A metró is pont ennyi idő alatt teljesíti az utat az első megállóig, ha eltekintünk attól, hogy a mérésbe a jegyvásárlást és a peronon történő várakozást is belekalkuláljuk.

8. perc - Nagyvárad tér

Az nem Kombino, hanem a frankfurti
Semmi különösebb fennakadás, a metróval szinte fej-fej mellett haladunk idáig. Picit megfog a lámpa a Heim Pál előtt, de ez sem veszélyes. Meglepő, hogy nem tudtunk nagyobb előnyt kiharcolni. A lámpáknál kb. annyit állunk, mint a megállókban a metró. Persze nem cikázok a sávok között és a sebességre is nagyon ügyelek.

Szerencsére ebben nagyon jó partner az autó. Városban, Comfort állásra állítva a futóművet nem ráz, nem csörög, nem üt. A történethez hozzá tartozik, hogy az utóbbi idők egyik legborzalmasabb útviszonya nem sokat segít. Az elektronika kiiktatására még csak gondolni sem merek. Minden egyes gyorsításnál villog a műszerfalon a csúszást jelző LED.

Szerencsére nem megy el minden kedvem az autózástól, mert a tervezők úgy látták helyesnek, ha az elektronika életmentő funkcióinak beavatkozását késleltetik és hagyják meg-meg csusszanni az autó hátulját. Ezzel azt az érzetet keltve, hogy mi uraljuk a lóerőket. Talán így kevésbé tűnik benyugtatózott vadállatnak az autó, pedig az. Ennek ellenére azért minden gázadásra azonnal ugrik, a kormányon lévő rejtélyes M-gombbal pedig még ez is tovább fokozható.

Fej-fej mellett haladunk, de csak most jön a java. Vajon mi történik ezután? De izgi...

Videó:


12. perc - Ferenc körút

1 perces lemaradásba kerülünk a metróhoz képest. Úgy látszik, az Üllői útnak ez az a pontja, ahol minden időszakban van némi sor. Ez csúcsidőben a Klinikákig ér, napközben csak pár utcányi sort jelent. Stabilan haladunk, de lassan egyre biztosabbá válik, hogy egy Trabival is ugyanebben az ütemben tudnánk teljesíteni a távot.

16. perc - Ferenciek tere

Húzzunk bele
Bizonyára sokan ismerik a körút és a Kálvin tér közötti szakaszt. Gyakorlatilag élet-halál harc folyik a két párhuzamosan haladó sávban autózó race driverek között. Általában a külső sávban haladókkal van a baj, akik tudván, hogy sávjuk jobbra kanyarodik, mindent megtesznek azért, hogy előrébb pozícionálják magukat a benzinkútnál lévő sikán előtt. Eközben a pálya ideális ívén autózók (belső sáv) megpróbálnak versenyre kelni a jobbról előzőkkel, több-kevesebb sikerrel.

Ez a bevezető azért érdekes, mert a lámpánál egy szerencsétlen félnótás az 1,9 dízel Passatjával úgy áll meg mellettem, hogy nem hagy kétséget valódi szándékait illetően.. Hiába pislog, nézelődik, mint aki eltévedt. Be akart jönni elém, nem kérdés. Még zöld a lámpa a gyalogosoknak, de ő már csúsztatgatja a kuplungot. Nem értettem, hogy bolond-e az ember, vagy mi?

Kívülről nem látni, hogy milyen vadállat
Ezzel végképp bebizonyosodott, hogy az M3-asban kívülről nem sok minden utal bitang erejére. Talán a nyári-gumikhoz tartozó 19-es felnikkel határozottabb a megjelenése, de az önmagában annyit nem jelenthet. Semmi baj, így még jobb. Ne is legyen ennél hivalkodóbb. A csicsa, gagyi-tuning spoilerek nem ebbe a kategóriába valók. Lényeg a lényeg, a 420 lóerő gond nélkül szolgáltatott igazságot, a Passatos meg gondolkozzon, hol számította el.

De vissza a valódi versenyhez: maradt az 1 perces különbség a Kálvinig. Sajnos a Kecskeméti utca felé tovább gurulva újabb percet szedtem össze az alagút előtt.

19. perc - Nyugati pályaudvar

Itt időben beértem a metrót és tekintve, hogy innentől nem történt semmi érdemleges, picit felpörgetném az eseményeket. A Váci úton zéró forgalom, csak néhány lámpa próbált az utamba állni. Lehel, Dózsa, Árpád... Végül 4 percet vertem a metróra.

Az időpontok:

Megállóhelyek Metró M3 menetidő BMW M3 mért idő
Kőbánya-Kispest 0 0
Határ út 2 2
Pöttyös utca 4 3
Ecseri út 5 4
Népliget 7 6
Nagyvárad tér 8 8
Klinikák 10 10
Ferenc körút 11 12
Kálvin tér 13 14
Ferenciek tere 14 16
Deák Ferenc tér 16 17
Arany János utca 17 18
Nyugati pályaudvar 19 19
Lehel tér 21 20
Dózsa György út 22 21
Árpád hid 24 22
Forgách utca 25 23
Gyöngyösi utca 27 25
Újpest-Városkapu 29 26
Újpest-Központ 31 27

From dusk till down

Egyszer minden jónak vége lesz :(
Az izgalmas és tanulságos teszt végeztével nem állhattam meg, hogy az M3-as (nem a kék) egyéb lehetőségeit is megpróbáljam a körülményekhez képest feltárni. Az ecsetelt időjárási nehézségek továbbra sem mutatkoztak partnernek, ezért a kanyarsebesség talán még a szokásosnál is szerényebb volt, és az autó igazi határaitól is fényévekre voltam.

Az ötös úton (kb. 2 km-es egyenes, sehol senki) próbáltam reprodukálni a gyári 4,8-as gyorsulást. Nem sikerült., de az érzés ezt feledtette. Hasonló adrenalin zuhéról Zsolti a másik M3-as után nem számolt be.


Műszaki adatok - BMW M3 Coupé E92
MOTORADATOK
Lökettérfogat (ccm) 3999
Furat x löket (mm) 92 X 75,2
Hengerek / szelepek száma 8/32
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 309 (420) / 8300
Max. nyomaték (Nm/ford.) 400/3900
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 4,8
Végsebesség (km/h) 250
FOGYASZTÁS
Város (l/100 km) 17,9
Lakott területen kívül (l/100 km) 9,2
Vegyes (l/100 km) 12,4
CO2 kibocsátás (g/km) 295
MÉRETEK
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4615/1976/1418
Tengelytáv (mm) 2161
Menetkész tömeg/terhelhetoség (kg) 1655/500
Gumiméret (első/hátsó) 245/40 ZR 18 / 265/40 ZR 18
ÁR, KÖLTSÉGEK
Alapár (forint) 20 708 000
A szériafelszereltség fontosabb tételei Nagy teljesítményű kompozit fékek, MDrive Manager, Adaptív fényszórók, Intelligens biztonság, M ülések, M fényezés, Navigációs rendszer, Mobiltelefon-előkészítés Bluetooth interfésszel, USB-audiointerfész
ÉRTÉKELÉS
a vezess.hu véleménye Városban is megállta a helyét. Bár azért érezni, hogy innen szeretne minél előbb kiszabadulni.
Pontszám (max. 10) 9,5 pont

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

dikk cim he

(dikk, 2009.03.10 17:27)

anyád